Fotbalul nu înseamnă doar glorie și povești de succes, ci și idoli care s-au stins repede și au sfârșit în anonimat. www.prosport.ro îți prezintă un top al golgheterilor României care au ars repede și au sfârșit uitați de lume! Topul ia în calcul doar performanțele interne ale fotbaliștilor din ultimii 20 de ani.
Andrei Cristea este ultimul golgheter dat de Liga lui Mitică. După un sezon excelent la Bacău, Cristea a ajuns în Ghencea, iar Becali s-a grăbit să își laude noua bijuterie. „Cristea valorează 20 de milioane”, spunea patronul Stelei după dubla reușită de moldovean în meciul de poveste cu Valencia! Fotbalul l-a dus pe atacant în curtea marii rivale de la Dinamo, acolo unde practic atacantul s-a reinventat. „Câinii” se pregătesc să se despartă deja de Cristea: Italia e cu ochii pe el! Ce se va întâmpla cu cel care l-a învins pe grecul Kapetanos în topul marcatorilor, vom vedea! Spre binele fotbalului, Cristea ar trebui să evite soarta celor prezentați mai jos!
1. Ovidiu Hanganu – A fost golgheterul Ligii 1 în 1990-1991, când a marcat 24 de goluri pentru Corvinul Hunedoara. Hanganu a mai luminat jocul hunedorenilor, iar în 92 s-a transferat la Dinamo. Au urmat Cercle Bruges, Samsunspor, Progresul și iar Corvinul, dar niciodată nu a mai atins forma de la începutul anilor 90. Hanganu a jucat 199 de meciuri în Liga 1 și a marcat 67 de goluri
2. Gábor Gerstenmájer – a fost golgheterul Romaniei în sezonul 91-92, când a marcat 21 de goluri. Născut la Satu Mare, mijlocașul ofensiv a strălucit pentru Dinamo, marcând 33 de goluri în 46 de meciuri. Transferul în Elveția, la Lucerna, a fost urmat de alte echipe fără nume și de dispariția „setei” de gol arătată în Ștefan cel Mare
3. Sabin Ilie – A ajuns la Steaua după fratele Adrian Ilie, transferat între timp la Galatasaray. La doar 21 de ani avea să uimească lumea fotbalului, când a marcat 31 de goluri în tot atâtea meciuri pentru Steaua. S-a spus despre Sabin Ilie că este cu mult mai valoros decât fratele sau, dar caracterul său l-a făcut să rateze o carieră ce se anunța incredibilă. Sabin Ilie a plecat la Fenerbahce, apoi la Valencia, dar cariera lui nu a mai avut niciodată strălucirea din Ghencea. Fratele „Cobrei” a „bifat” transferuri la nu mai puțin de 20 de echipe!
4. Vasile Oană – A fost golgheterul României în sezonul 97-98, culmea!, jucând la Gloria Bistrița, pentru care a marcat 22 de goluri. Oană l-a depășit atunci pe mult mai cunoscutului Jean Barbu, care juca pentru FC Argeș. Modul în care a cucerit respectivul titlul a fost unul care a lăsat loc la speculații. Steaua evolua în ultima etapă a campionatului contra Gloriei lui Tata Jean și aștepta cu sufletul la gură rezultatul din Bănie, unde Craiova, contrar intereselor proprii, trebuia să încurce Rapidul. A fost 2-2 pe Omblemenco, Steaua a învins cu 5-2 în Ghencea și Oană a înscris o dublă. De la Bistrița a plecat la Hapoel Petach Tikva, iar apoi la Oțelul Galați, dar nu a mai reușit niciodată „minunea” de la Bistrița.
5. Marian Savu – 20 de glouri i-au fost de ajuns lui Savu ca să pună mâna pe titlul de golgheter al României în sezonul 99-2000. Trecut în cariera sa pe la Dinamo, Flacăra Moreni, Brașov, Rapid sau Petrolul, Marian Savu a cunoscut gloria la Progresul București. Titlul de golgheter câștigat cu „bancarii” i-a asigurat un transfer la Sahtior Donetk, dar și intrarea pe panta descendetă a carierei. A marcat 77 de goluri în 223 de meciuri jucate în Liga 1
6. Cursaru – A fost găselnița Bacăului, care l-a descoperit undeva în liga a treia, la Chimia Brazi! A aruncat în aer Liga 1 cu golurile lui spectaculoase, multe dintre ele reușite din foarfecă. Sezonul 2001-2002 a fost de departe cel mai bun al său. Poate și singurul! Cursaru a câștigat titlul de golgheter al României cu 17 goluri și Europa era deja pe urmele lui. Cu ambiții mari pe atunci, Bacăul nu a fost de acord cu transferul atacantului, care a pierdut apoi drumul spre poartă. Cursaru a mai jucat la Vaslui, Breaza sau Progresul. A marcat 51 de goluri în 167 de meciuri în Liga 1.
7. Claudiu Răducanu – Cunoscut în lumea chibiților după porecla „Blocnotes”, Răducanu a fost un atacant pur sânge. Adus de Pițurcă de la Extensiv Craiova, Răducanu a ajuns repede idol la Steaua, pentru care a marcat 58 de goluri în 106 meciuri. A câștigat titlul de golgheter cu 21 de goluri și a urmat transferul în străinătate. Espanyol Barcelona, Arminia Bielefeld, Guangzhou Pharmaceutical, Nea Salamina, Sorrento Calcio, FK Khazar Lenkoran, Poble Sec, cu escale la Vaslui sau U Cluj. A dispărut de pe hartă fotbalului mare așa cum a și apărut!
8. Ionuț Mazilu – Vremurile în care Mazilu uimea în „gașca nebună” a Sportului sunt departe! A debutat în Liga 1 cu un hattrick de senzație, în meciul dintre Sportul și Petrolul. A fost golgheterul României în 2006, cu 22 de goluri și a urmat transferul la Rapid. În Giulești și-a menținut pofta de gol și a reușit să înscrie de 18 ori în 34 de meciuri, dar a urmat transferul la Dnepr! Golgheterul de altădată joacă și la națională, dar șansele să revină la forma din perioada „studențească” sunt din ce în ce mai mici.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER